Herken jij het ook? Je weet wel dat je je handen moet desinfecteren met alcohol gedurende een halve minuut, maar je hebt al de hele dag haast, dus dit schiet er ook wat bij in? En die zes stappen die je moest doorlopen, weet je die eigenlijk nog wel? Wat blijkt, het kan simpeler, én korter.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) raadt een zes-staps handreinigingsroutine aan voor handreinigers op alcoholbasis. Echter, het is gebleken dat in de praktijk de zes stappen vaak niet volledig worden doorlopen en onderzoek had al aangetoond dat een drie-staps-routine beter wordt vervolgd en net zo effectief is. Recent onderzoek heeft echter ook aangetoond dat 15 seconden wassen net zo effectief kan zijn om bacteriën te reduceren.

Het reinigen van de handen met een desinfectans voor handen op alcoholbasis voor slechts 15 seconden en een speciale drie-staps-techniek kan hetzelfde effect hebben als de 30-seconden applicatie zoals de WHO voorschrijft. Deze conclusie werd gepresenteerd op het European Congres of Clinical Microbiology & Infectious Diseases in Amsterdam afgelopen april.


Onderzoekers van de Universiteit in Basel combineerden de drie-staps-techniek met een kortere applicatietijd van 15 seconden. Twintig gezonde vrijwilligers werden gevraagd om hun handen op vier verschillende manieren te reinigen. 30 seconden met de zes-staps-techniek, 15 seconden met die zelfde zes-staps-techniek, 30 seconden met de drie-staps-techniek en als laatste 15 seconden met de drie-staps-techniek. Alle vrijwilligers deden een keer mee in elke groep en het bleek dat het desinfecteren gedurende 15 seconden net zo effectief was als gedurende 30 seconden, onafhankelijk van welke techniek werd gebruikt. Toch goed te weten.

Bekijk hier ons assortiment reinigings- en desinfectieproducten.